Ihastellessasi Isojokisia luontokohteita, saatat hyvässä lykyssä törmätä vaikka metsäpeuraan. Metsäpeura on Suomen luonnon alkuperäislajistoa, joka hävisi maastamme noin sata vuotta sitten. Itärajan takaa Karjalassa laji kuitenkin säilyi, ja palasi hiljalleen Kainuuseen sodan jälkeen. 1980-luvulla metsäpeura palautettiin menestyksekkäästi Suomenselän pohjoisosaan Salamajärven maisemiin, ja nyt on käynnissä siirtoistutus Lauhanvuoren kansallispuiston ja Seitsemisen alueille.
Lauhanvuorella peurojen siirtoistutus on sujunut hyvin ja osa peuroista on jo vapautettu luontoon. Viimeisimpien tietojen mukaan peurojen vasominen on onnistunut luonnossa, joten Lauhanvuoren alueella seikkailee myös pieniä vasoja vapaana luonnon keskellä. Suurin todennäköisyys metsäpeurojen näkemiselle on lähellä metsäperuojen siirtoisutusaitausta kansallispuiston alueella ahvenlammen lähistöllä.
Otsikkoa klikkaamalla saat tarkempia tietoja kohteesta.
Lauhanvuoren kansallispuisto – Näkötorni
Lauhanvuori on yksi Länsi-Suomen korkeimipa paikkoja, huippu sijaitsee 231 metriä merenpinnan yläpuolella. Huipulle on rakennettu komea näkötorni. Hiukan yli 100 askelman päässä, tornin huipulla, aukeavat henkeä salpaavat maisemat. Huipulta löytyy opastetaulut, jossa kerrotaan paikkakuntatioetoja. Lauhanvuoren edellinen näkötorni tuhoutui tulipalossa vuonna 2002 ja nykyinen on pystytetty samalle paikalle vuonna 2004. Näkötornilta on hyvä lähteä patikoimaan rengasreiteille tai aloittaa geobike pyöräilynsä, lumisena talvena aivan parkkipaikan vierestä kulkee hiihtolatu.
Tornin edessä löytyy muutama pöytäryhmä, johon voi istahtaa nauttimaan retkieväitä. Parkkipaikalla on hyvät opasteet kertomassa Lauhanvuoresta ja sen ympäristöstä sekä Geoparkista. Tornin läheisyydestä löytyy myös käymälä.
Lauhanvuoren näkötornista lisätietoa löydät Visit Suupohja -sivustolla. Kohde löytyy kartalla täältä.
Lauhanvuoren kansallispuisto – Aumakivi
Kuin jättiläisen tennispallo – Aumakivi sammaleineen on iso pyöreä kivilohkare keskellä metsää. Lauhanvuorella muuten vallitseva hiekkakivi muuttuu alarinteillä graniitiksi. Aumakivi sekä lähellä sijatsevat Aumakalliot ovat ovat rapautuneen peruskallion jäljelle jääneitä ytimiä eli tooreja.
Aumakivi löytyy kartalla täältä.
Lauhanvuoren kansallispuisto – Kivijata
Lauhanvuorella sijaitseva kivijata koostuu hiekkakivestä. Se on hiekkakivialueen reunajyrkänteen jäännös, lohkareiksi murentunutta kalliota, jota jääkausi sekä jääkauden jälkeiset rantavoimat ja maanjäristykset ovat muokanneet. Kivijataa on entisaikoina pidetty jättiläisten muurin jäänteenä.
Kivijatalta alkaa neljän kilometrin mittainen Pirunkierros. Noin kilometrin päässä siitä haarautuu polku Spitaalijärvelle. Pirunkierroksen varrella Leikkistenkankaalla on laavu. Kivijatan saa ylittää vain merkittyä reittiä pitkin.
Kivijata löytyy kartalla täältä.
Lauhanvuoren kansallispuisto – Huhtakorven lähteet ja kivijata
Lauhanvuoren kansallispuiston Huhtakorvessa sijaitsevat niin sanotut Lauhan sormet. Sormet ovat viisi kapeaa maasta pulppuavaa lähdepuroa, jotka yhdistyvät isommaksi uomaksi. Paikka on kaunis, kesäaikaan rehevässä kuusikossa on runsas saniaiskasvusto. Paikalle pääsee autolla, pyörällä ja kävellen Lauhan merkittyjä polkuja pitkin. Muutama sata metriä lähteiltä on myös Huhtakorven kivijata.
Löydät Huhtakorven kartalla täältä.
Mustasaarenkeidas
Etelä-Pohjanmaan Isojoella sijaitseva Mustasaarenkeidas on osa laajaa, Metsähallituksen ylläpitämää, Haapakeitaan soidensuojelualuetta. Retkikohteena tämä on hyvin rauhallinen ja hiljainen.
Pieneltä pysäköintialueelta lähtee 1,3 kilometrin mittainen luontopolku, joka on suunniteltu liikuntaesteisille sopivaksi. Aivan esteetön se ei kuitenkaan ole, ja pyörätuolilla liikkuvat tarvitsevat mukaan avustajan. Polku suositellaan kuljettavaksi myötäpäivään, jolloin lähtö tapahtuu opastaulujen ja alueen kartan kohdalta. Luontopolku kulkee linnunlaulun täyttämän metsän halki aavalle suolle, josta löytyy jykevä lintutorni. Lintutornin alempaan kerrokseen pääsee myös pyörätuolilla.
Tornista avautuvat laajat näkymät upealle keidassuolle. Tornilta löytyy myös pöytä ja penkit, jossa voi istahtaa syömään retkieväitä. Upeiden suoerämaisemien jälkeen polku sukeltaa takaisiin metsän syleilyyn ja päättyy aloituspisteeseen. Upeat vaihtelevat maisemat ja lyhyt polku ovat mainio retkipaikka lapsiperheille.
Mustansaarenkeidas on yksi Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark kohteista. Mustasaarenkeitaalle vievän luontopolun löydät kartalla täältä.