Retkeile Lauhanvuoren kansallispuistoon

Isojoella sijaitseva Lauhanvuori on alueemme melkoinen erikoisuus, sillä Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla ei vuoria juuri kohoile. Jääkauden väistyttyä Lauhanvuoresta muodostui saari. Nykyään se kohoaa 100 metriä ympäröivää maata korkeammalla ja 231 metriä merenpinnasta. Länsi-Suomen korkeimman vuoren huipulla sijaitsevalta näkötornilta avautuu huikea maisema laakean  Pohjanmaan metsiin ja merelle saakka.

Vuorenrinteiden avarat mäntykankaat ja laen rehevä kuusikko kätkevät jääkauden jälkiä, muinaisia rantavalleja, laajoja pirunpeltoja ja virkistäviä kirkkaita lähteitä. Eräs puiston keskeisimmistä kohteista on Spitaalijärvi, jonka aikoinaan uskottiin parantavan jopa spitaalisia.

Lauhanvuoren monipuoliset retkeilyreitit ja palvelut tarjoavat tutkittavaa useammaksi päiväksi kaiken ikäisille. Näkötornilta puiston suurimmalle pirunpellolle, Kivijatalle, vievä klassikkoreitti esittelee kansallispuiston luontoa monipuolisesti. Lisäksi Lauhanvuorella on useita ympyräreittejä ja maastopyöräreittejä.

Lauhanvuoren alueella retkeilyyn merkityt reitit soveltuvat helpon ajettavuutensa ansiosta myös maastopyöräilyyn. Maastopyöräilyn harrastajien tallentamia reittiehdotuksia löytyy mm. jälki.fi -palvelusta. Kansallispuiston alueelle on hiljattain avattu esimerkiksi uusi Geobike -maastopyöräilyreitti. Lauhanvuori on erinomainen retkikohde kaikkina vuodenaikoina, sillä talvisin Lauhanvuorella nautitaan luonnosta hiihtäen ja lumikenkäillen. Lauhanvuori on kuulu hyvin hoidetuista laduistaan.


Lauhanvuoren geologinen tarina on ainutlaatuinen

Lauhanvuoren kansallispuisto on osa Lauhanvuori Hämeenkangas Geoparkia, joka sai statuksen UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa vuonna 2020. Alueeseen kuuluvat myös Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto sekä Hämeenkankaan monikäyttöalue.

Lauhanvuoren rinteillä nähtävä ainutlaatuinen geologinen tarina on alkanut jo noin 10 500 vuotta sitten. Alue on osittain muodostunut yli 500 miljoonaa vuotta sitten syntyneestä hiekkakivestä, joka on Suomessa harvinaista. Hiekkakiveä on edelleen nähtävissä esimerkiksi alueen useilla kivijadoilla. Katso video Lauhanvuoren alueen synnystä alta.

Matkailijan kannattaa tutustua myös Lauhansarven luontomatkailukeskuksen palveluihin. Lauhansarvessa majoitut ja aterioit kansallispuiston välittömässä läheisyydessä.