Kuntoile ja patikoi luonnon helmassa

Isojoella retkeileville ja luonnossa liikkujille on tarjolla monipuolisesti reittejä mäntykankaista ja pururadoista mystisiin suoerämaihin. Reitit sopivat lisäksi vallan mainiosti esimerkiksi maastopyöräilyyn. Varsinkin Lauhanvuoren kansallispuiston alueella olevat polut ja reitit ovat pyöräilijöiden suosiossa. Reiteillä pääset tutustumaan luonnon ihmeisiin ja vaikkapa pulahtamaan kirkkaisiin järviin ja eksoottisiin suolampiin. Nauti puhtaista raaka-aineista valmistetut elämykselliset herkut reittien läheisyydessä olevissa ravintoloissa ja kahviloissa, tai osta valmiit retkieväät mukaan.

Klikkaa alta kohteen otsikosta, niin saat lisätietoja reitistä.


Kuntopolku jokaaselle ja keskustan pururata

Kuntopolku on Isojoen Kirkonkylästä Lauhansarven suuntaan Kangasjärven tielle saakka kunnostettu ja levennetty 4,6 km pituinen reitti. Kuntopolun alkupiste on Isojoen urheilukentällä. Reitti on helppokulkuinen ja se soveltuu mm. kävelyyn lastenvaunujen kanssa. Reitin varrella on pyörivä kota, joka sijaitsee kuntopolun varrella n. 1,5 km kirkolta. Kodalla on makkaranpaistomahdollisuus ja puitakin löytyy. Urheilukentältä lähtee myös pururata, joka kiertelee Isojoen koulukolmion ja Isojoen sahan välisessä maastossa. Pururataa pitkin pääsee myös Kangasjärven suuntaan. Pururata on helppokulkuinen, noin 1,5km pituinen esteetön koko perheen kuntoiluun soveltuva rengasreitti.

Lähtöpiste
Osoite: urheilutie, 64900 Isojoki.
Pururataa pitkin vastapäivään, pyörivälle laavulle reitiltä löytyy opaskyltit.


Lauhanvuoren kansallispuisto – Pirunkierros

Pirunkierroksella tutustut Lauhanvuoren muinaisiin hiekkakivimuodostumiin, muinaisrantoihin sekä soiden kehitykseen. Pirunkierros on n. 4,5 km pitkä rengasreitti, reitillä opasviitat ja reitti kierretään myötäpäivään.

Heti lähtöpisteessä on Lauhanvuoren suurin pirunpelto, Kivijata. Pirunkierroksen varrelle jää Leikkistenkankaan laavu, kaivo ja kuivakäymälä. Leikkistenkankaan taukopaikalla on myös kaivo, mutta vettä ei tutkita, joten vesi on suositeltava keittää. Ota mukaasi omaa wc-paperia. Jos reitille lisää Kivijadan läheisyydessä olevat Aumakiven ja Aumakalliot, niin reitille saadaan lisää pituutta noin 2 km.

Lähtöpiste
Osoite: Kivijata, pysäköintialue Lauhanvuorentie 603
Koordinaatit: (WGS84) N62° 07.6602′ E 22° 05.7846′


Lauhanvuoren kansallispuisto – Rantapolku

Lauhanvuoren rantapolku on 2,6 km mittainen rengasreitti. Reitti lähtee Lauhanvuoren näkötornilta. Sulan maan aikaan reitin kulkee noin tunnissa. Helppokulkuinen luontopolku esittelee vuoren geologiaa, kasvillisuutta ja ihmisen toimintaa vuoren rinteillä. Reitillä on hyvät opasviitat. Reitti kierretään vastapäivään. Lauhanvuoren maastot ovat myös erinomaisia sienestykseen ja marjastukseen.

Lauhanvuoren huipulta lähdettäessä ympäröiviä maisemia voi ihailla ensin näkötornista käsin. Polun varrelle jäävät Lauhan tuvan parilaavut, jossa voi retkeilijä nauttia retkieväitä tai paistaa makkaraa. Lauhan tupa on vuokrattavissa oleva kohde. Lauhan tuvan lähettyvillä löytyy myös pumppukaivo. Käymälät sijaitsevat Lauhanvuoren laella ja Lauhan tuvan pihapiirissä. Ota mukaasi wc-paperia.

Lähtöpiste
Osoite: Lauhanvuoren laki/näkötorni, Lauhanvuorentie 656, Isojoki
Koordinaatit: (WGS84) N62° 9.12240′ E22° 10.45475′


Lauhanvuoren kansallispuisto – Terassikierros

Terassikierros on saanut nimensä siitä, että reitillä kuljetaan jääkauden jälkeisiä rantavalleja eli terasseja. Terassikierroksen voi aloittaa kahdesta paikkaa, joko Lauhanvuoren näkötornilta tai sitten Spitaalijärven pysäköintialueelta.

Rengasreitin pituus on 9 kilometriä ja se on helppokulkuinen tosin paikoin voi olla jyrkkiäkin paikkoja. Reitillä on opasviitat ja reitti kierretään vastapäivään. Reitin varrelle jää Spitaalijärven palvelurakenteet sekä Lauhanvuoren huipulla oleva näkötorni. Näkötorni on avoinna kesäkautena. Lauhanvuoren huipun tuntumassa on pieni perunamaa muistutuksena entisaikojen tavasta kasvattaa perunaa korkealla rinteellä poissa hallan ulottuvilta. Spitaalijärvellä on tauko- ja uintimahdollisuus, mutta alueella ei ole virallista uimarantaa. Spitaalijärven vedellä on uskottu olevan parantavia vaikutuksia, ja aikanaan sitä on viety Venäjän ruhtinaillekin. Spitaalijärveltä polku nousee vähitellen takaisin kohti Lauhanvuoren lakea.

Lähtöpisteet
Reitille on kaksi virallista lähtöpistettä:

Lähtöpiste 1, osoite: Lauhanvuoren laki/näkötorni Lauhanvuorentie 656
Koordinaatit: (WGS84) N62° 9.12240′ E22° 10.45475′

Lähtöpiste 2, osoite: Spitaalijärvi, pysäköintialue Lauhanvuorentie 639
Lauhanvuorentien risteyksessä on viitta Spitaalijärvelle
Koordinaatit: (WGS84) N62° 8.34545′ E22° 9.36848′


Lauhanvuoren kansallispuisto – Geobike maastopyöräilyreitti

Geobike-reitti yhdistää monipuolisesti Lauhanvuoren geologisia kohteita. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa polkuja, latu-uria ja hiekkateitä pitkin. Rengasreitin kokonaispituus on 35 km. Reitti sopii maastopyöräilyä jo jonkin verran  harrastaneille mutta myös aloittelijat pärjäävät maastossa varsinkin opastetuilla retkillä. Reitillä on kaksi virallista aloituspaikka, toinen lähtee Lauhanvuoren näkötornilta ja toinen Lauhansarven luontomatkailukeskusesta.

Reitin varrelle jää Kärkikeitaan päivätupa, Spitaalijärven taukopaikat ja Kaivolammin taukopaikka. Spitaalijärvellä tai Kaivolammella voi myös pulahtaa uimaan, vaikka paikalla ei virallista uimarantaa olekkaan. Kaikista kolmesta paikasta löytyy käymälät, oma wc-paperia kannattaa varaata mukaan.

Maastopyöräreitti on käytettävissä ainoastaan sulan maan aikaan. Talvella osalla reittiä kulkevat hiihtoladut ja reittiä ei muutoinkaan talvella pidetä auki.
Reitin voi jakaa kahteen pienempään lenkkiin (8 tai 16 km) tai yhdistää lenkit yhdeksi isoksi reitiksi. Lenkit kierretään myötäpäivään.

Lähtöpiste
Reitille on kaksi virallista lähtöpistettä:

Lähtöpiste 1 osoite: Lauhanvuoren laki/näkötorni Lauhanvuorentie 656
Koordinaatit: (WGS84) N62° 9.1224′ E22° 10.45475′

Lähtöpiste 2 osoite: Lauhansarven luontomatkailukeskus Lauhanvuorentie 490
Koordinaatit: (WGS84) N62° 7.4813′ E22° 3.3098′