Lukuliekki-lukudiplomi

Lukudiplomi on lukemaan innostamisen ja kirjallisuuskasvatuksen menetelmä, jossa lapset syys- ja kevätlukukauden aikana lukevat tietyn määrän erilaista kirjallisuutta. Lukudiplomia suoritetaan yleensä kouluissa. Kirjastot tarjoavat ja ylläpitävät lukudiplomia ja sen materiaaleja, koulu puolestaan valvoo ja ohjaa diplomin suorittamista. Kodin tehtävänä on kannustaa lasta.

Eepos-kirjastoissa on käytössä Lukuliekki-lukudiplomi.  Lukudiplomin maskotin nimi on osuvasti Lieska-lohikäärme, joka kasvaa diplomin edistyessä pyöreästä pallerosta tultasyökseväksi, voimakkaaksi lukusankariksi. Jokaisessa Eepos-kirjastossa on paikalla Lieska-maskotti.

Lukuliekkiä voi suorittaa esikoulusta peruskoulun 9. luokkaan saakka. Lukudiplomin tavoitteena on kannustaa lapsia kirjallisuuden pariin, ylläpitää lukuintoa sekä saada lapset nauttimaan hyvistä kirjoista ja tarinoista. Esikoulussa ja peruskoulun alaluokilla lukudiplomissa korostuu kirjojen tutuksi tekeminen, tarinoiden maailmaan pääseminen sekä lukemisen alkeet. Myöhemmin ja erityisesti yläkoulussa painotetaan enemmän monipuolista lukemista sekä erilaisiin kirjallisuuden lajeihin tutustumista. Diplomilla halutaan innostaa ja houkuttaa lapsia lukemaan eikä pelottaa luku-urakalla.

Eri luokka-asteille on kirjastohenkilökunnan kokoamia kirjalistoja, jotka auttavat kirjojen valinnassa, mutta niiden sisältö on kuitenkin suuntaa antava. Kirjat on listattu eri genreihin, esimerkiksi tarinat, runot ja sarjakuvat. Kirjoja saa valita myös listojen ulkopuolelta lapsen lukutaidon ja kiinnostuksen mukaan.

Lukuliekki-verkkopeli on suunniteltu innostamaan 3.-4. luokkalaisia lapsia lukemaan!
Pelissä luokista muodostetaan joukkueita, jotkat kilpailevat toisia Eepos-alueen joukkueita vastaan siinä, mikä luokka on alueen kovin lukija. Huhtikuun loppuun mennessä eniten pisteitä keränneen luokan oppilaista tulee Lukuliekin Haltijoita. Voittajalle oman kotikunnan kirjasto järjestää juhlatilaisuuden sekä palkitsee oppilaat.

Kaikki lukudiplomiin liittyvä materiaali löytyy osoitteista
alaluokat : https://eepos.finna.fi/Content/lukudiplomi_alaluokat ja
yläluokat : https://eepos.finna.fi/Content/lukudiplomi_ylaluokat.
Sivuilta löytyvät myös kirjalistat, ohjeet sekä kaikki tulostettava materiaali.