Tervetuloa UNESCO Global Geoparkiin

Koe erämaisten soiden rauha ja mystiikka. Löydä muinaisten geologisten tapahtumien jäljet. Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin geologia on kansainvälisesti arvokasta. Geoparkit kertovat maapallon tarinaa alueensa kansainvälisesti arvokkaan geologian, elollisen luonnon sekä maisemien ja kulttuuriperinnön avulla.

Ihmisten ja ympäristön välinen läheinen vuorovaikutus on synnyttänyt erityisiä perinteitä ja tapoja, joita Geoparkissa vaalitaan. Kaikilla Geoparkeilla on oma geologinen teemansa. Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkilla se on kehitys muinaisesta vuoristoseudusta laakeaksi suomaaksi.

Geoparkit edistävät alueellaan geologisen, luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttämistä, tarjoavat ympäristökasvatusta ja kehittävät paikallistaloutta kestävän matkailun avulla. Ymmärrys alueesta kasvattaa halua vaalia sen erityispiirteitä. Alue ja sen historia luovat perustan sen kestävälle hyödyntämiselle nyt ja tulevaisuudessa. UNESCO Global Geopark on UNESCOn kolmas ja nuorin aluestatus maailmanperintökohteiden ja Biosfäärialueiden rinnalla.

Maailmassa on 161 UNESCO Global Geoparkia 44 maassa, ja niiden lukumäärä kasvaa vähitellen. Suomessa UNESCO Global Geoparkeja on kolme: Lauhanvuori – Hämeenkangas Geopark, Saimaa Geopark ja Rokua Geopark, joka on ollut jo kymmenen vuotta Geopark-verkoston jäsen. Geoparkit eivät ole suojelualueita, mutta Geopark-kohteet nauttivat lain suojaa joko geologiaan, siihen pohjautuvaan elolliseen luontoon tai kulttuuriperintöön liittyen.


Suossa on elämä

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin tarina kertoo, kuinka alueella lähes kaksi miljardia vuotta sitten poimuttunut vuoristo on aikojen saatossa kulunut ja maisema muuttunut nykyiseksi, laakeaksi suomaaksi. Muistoja muinaisen vuoriston noususta ja tuhosta on kirjoitettu alueen kiviin, kallioihin ja maaperään. Isojoella sijaitseva Lauhanvuori, Länsi-Suomen korkein huippu, oli jääkauden jälkeen Suomen rannikon uloin saari.

Jääkausien ja lämpimämpien ajanjaksojen vuorottelu on muokannut aluetta soistumiselle otolliseksi. Soistuminen sai alkunsa muinaisissa matalissa merenlahdissa maankohoamisen myötä. Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark -alueesta jopa kolmannes on soita. Alueelta löytyy eteläisen Suomen oloissa harvinaisen laajoja luonnontilaisia suoalueita. Erilaiset suot ja niihin liittyvä kulttuurihistoria ovat tärkeä osa Geoparkin tarinaa.


Geopark – Yhteistyöstä syntynyt

Geopark toimii verkostoissa kotimaassa ja kansainvälisesti. Opimme muilta ja jaamme kokemuksia. Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee yhdeksän kunnan ja kolmen maakunnan alueella.

Etelä-Pohjanmaan eteläisin kunta, vajaan parin tuhannen asukkaan Isojoki kutsuu matkailijat lumoutumaan Geoparkiin kuuluvasta Lauhanvuoren kansallispuistosta ja muista luontokohteista sekä kunnan kulttuuritarjonnasta. Koe henkeä salpaavat näkymät Lauhanvuoren, Länsi-Suomen korkeimman kohdan, näkötornin huipulta.

Maistele pitäjän parhaita burgereita Kangasjärven leirintäalueella ja pulahda kirkasvetiseen Kangasjärveen, joka on yksi Geoparkimme helmistä. Nauti kalastamisen riemusta puhdasvetisen Isojoen varrella ja ihmettele luonnonvaraisen meritaimenen nousua joen latvavesille. Tule viihtymään Geoparkin sydämessä vuosittain heinäkuun lopussa järjestettäviin Lauhan Speleihin, joka on suurin speliperinnemusiikin tapahtuma Etelä-Pohjanmaalla. Talviaikaan Isojoki takaa retkeilijöille, hiihtäjille ja muille matkailijoille Lapin maisemien veroiset elämykset.


Geoparkin nähtävyydet ja palvelut

Tutustu rohkeasti Suomenselän eteläosassa sijaitsevaan Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkiin. Löydät sieltä kaksi kansallispuistoa, soidensuojelualueita sekä lukuisia luonto- ja kulttuurikohteita. Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkissa on vierailijoille tarjolla runsaasti palveluja. Tutustu tarjontaan täällä ja varaa omasi! Geoparkissa sukellat luonnon ihmeisiin kulkemalla monipuolisia reittejä mäntykankailta mystisiin suoerämaihin, pulahtamalla kirkkaisiin järviin ja eksoottisiin suolampiin. Rauhoitu, rentoudu, haasta itsesi, seikkaile tai vain hengaile. Kruunaa kokemuksesi Geoparkin palveluilla.

Lue lisää Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin kotisivuilta.