Asiointi kirjastossa

Kirjastokortti

Saat kirjastokortin, kun täytät kirjastokorttihakemuksen ja esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Se voi olla esimerkiksi passi, ajokortti tai poliisin myöntämä henkilökortti. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Kirjastokortti käy kaikissa Eepos-kirjastoissa. Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Eepos-kirjastojen käyttösääntöjä. Lue lisää Eepos-kirjastojen käyttösäännöistä. Omatoimiaikaa varten Isojoen kirjasto- ja kulttuurilautakunta  on hyväksynyt omat käyttösäännöt. Lue lisää Isojoen omatoimikirjaston käyttösäännöistä.

Myös lapsi voi saada kirjastokortin. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus  kirjastokorttihakemukseen. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos kirjastokorttisi katoaa tai rikkoutuu, ilmoita siitä heti kirjastoon. Uusi kortti maksaa kolme euroa.

Tarvitset kirjastokorttiin liitetyn nelinumeroisen tunnusluvun eli PIN-koodin, kun käytät lainausautomaattia tai haluat asioida omatoimikirjastossa. Tarvitset tunnusluvun myös, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Eepos-verkkokirjastossa. Saat tunnusluvun mistä tahansa Eepos-kirjastosta henkilökunnalta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen. Tunnuslukua ei anneta tietoturvasyistä puhelimitse tai sähköpostitse.

Lainaaminen

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. DVD- ja Blu- ray –levyillä laina-aika on 14 vuorokautta. E-kirjojen ja e-äänikirjojen laina-aika on 14 vrk tai 28 vrk.

Kirjaston automaatilla lainattaessa käy vain kirjastokortti johtuen EU:n tietosuoja-asetuksesta.

Voit uusia lainan, jos siihen ei ole varauksia. Saman lainan voi uusia enintään 10 kertaa. Myöhässä palautetuista tai uusituista  lainoista peritään myöhästymismaksu.

Lainauskuitissa näkyvät kaikki lainatut teokset ja niiden eräpäivät. Kuitissa näkyy myös mahdollinen velkasaldo. Voit katsoa lainasi myös verkkokirjaston Lainat –välilehdeltä.

Halutessasi voit saada ilmoituksen lähestyvästä eräpäivästä sähköpostitse. Voit valita, lähetetäänkö viesti 0, 1, 2, 3, 4 vai 5 päivää ennen eräpäivää.

Myöhästymisilmoitukset lähetetään joko sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Saat itse valita miten myöhästymisilmoitukset sinulle lähetetään.

Palautus ja myöhästymismaksut

Voit palauttaa Eepos-kirjastosta lainatun aineiston mihin tahansa Eepos-kirjastoon.

Jos lainoja ei palauteta ajoissa, niistä joutuu maksamaan myöhästymismaksua. Maksun suuruus on 10 snt/laina/vrk., joka alkaa kertyä 2 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Maksujen enimmäismäärä on kolme euroa / laina. Lastenosaston  aineistoista myöhästymismaksua peritään vain dvd- levyistä. Jos myöhästymisestä seuraa perintäkuluja, kulut peritään myös lasten- ja nuortenaineistoista. Jos kadotat tai vahingoitat kirjaston aineistoa, sinun täytyy korvata se.

Kirjastossa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut lainat rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä. Ulko-oven vasemmalla puolella oleva palautusluukku on tarkoitettu aineiston palautukseen, kun kirjasto on kiinni.

Korvaus kadonneista tai vahingoittuneista aineistoista arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Korvaus sovitaan erikseen kirjaston kanssa.

Varaukset

Isojoen kirjaston oman valikoiman varaaminen (ns. normaalivaraus) on aina ilmaista. Sen lisäksi aineistoa voi varata myös kaikista muista Eepos-kirjastoista. Seutuvarauksen kuljetusmaksu/noutamaton seutuvaraus maksaa 2 €/kappale.  Noutamattomasta varatusta aineistosta, jota ei ole peruttu noutoajan kuluessa, peritään yhden euron maksu.

Kuljetukset

Varattua aineistoa kuljetetaan Isojoen kirjaston ja muiden Eepos-kirjastojen välillä kerran viikossa. Kuljetukset lähtevät torstaina päivällä ja seutuvaraukset saapuvat pääsääntöisesti Isojoen kirjastoon perjantaina aamupäivällä.

Kirjaston maksujen hoitaminen Eepos-verkkokirjastossa

Asiakas voi maksaa kirjaston myöhästymismaksut, kuljetusmaksut ja noutamattomat varaukset Eepos-verkkokirjastossa Kirjaudu ensin omilla tunnuksillasi verkkokirjastoon ja mene Omat tiedot-sivulle. Arvolisäveroa sisältäviä maksuja (esim kopiot, aineiston korvausmaksu) ei voi verkossa maksaa teknisistä syistä.  Verkkomaksamisen alaraja on 0,65 €.  Sähköpostiosoitteesi on oltava kirjaston asiakastiedoissa voidaksesi maksaa verkossa.