Kyllikki Saaren suohaudan muistomerkki
Kyllikki Saaren murha on Suomen kuuluisimpia selvittämättömiä henkirikoksia. Saari oli 17-vuotias nuori nainen, joka surmattiin kotikunnassaan Isojoella 17. toukokuuta 1953. Saari oli pyöräilemässä iltayöllä hartaustilaisuudesta kotiin, mutta hän katosi kotimatkallaan. Suohautaan kätketty ruumis löydettiin saman vuoden lokakuussa.
Saaren murha sai ympärilleen valtavat valtakunnalliset mittasuhteet. Kyllikki Saaren tapauksen yhteydessä kuulusteltiin kaikkiaan tuhansia ihmisiä ja seurattiin lukuisia eri johtolankoja. Murhaajaa ei ole saatu selville, vaikka tapausta tutkittiin paljon.
Kyllikki Saari haudattiin sunnuntaina 25. lokakuuta 1953 Isojoen kirkkomaalle. Hänen hautansa sijaitsee vastapäätä yhtä kirkon pääovista. Siunaustilaisuuteen Isojoen kirkolla osallistui ennätysmäärä surijoita, noin 25 000 ihmistä. Tämä oli yli neljä kertaa enemmän kuin Isojoen kunnan tuolloinen asukasluku, ja mittasuhteiltaan Kyllikki Saaren hautajaiset vastasivat marsalkka Gustaf Mannerheimin, presidenttien Risto Rytin ja J. K. Paasikiven sekä säveltäjä Jean Sibeliuksen hautajaisia saman vuosikymmenen aikana.
Kyllikki Saaren suohaudan muistomerkkiä käy edelleen kesäisin katsomassa suuri joukko väkeä. Muistomerkki sijaitsee seututien 661 varrella Isojoelta Kauhajoelle päin. Muistomerkillä on Kyllikin sisaren Alli Hernesharjun, miehensä Esko Hernesharjun ja Esa Hernesharjun vuonna 1987 pystyttämä muistokivi, johon on kiinnitetty tapauksesta kertova kuparilaatta.
Kyllikki Saaren tapauksesta löytyy kattavasti lisätietoa esimerkiksi wikipediasta.
Maailman suurin perunankuorimaveitsipatsas
Haetko jotain erikoisempaa? Tämä hulvaton ja ainutlaatuinen muistomerkki on pakko nähdä Isojoen vierailulla, sillä se on useamman selfien arvoinen. Isojokiset päättivät näyttää perunankuorintakykyjään ja kuorivat itsensä maailman tietoisuuteen kesällä 1984.
Tempauksessa kuorittiin perunoita yhteensä 1 218 tuntia, eli 50 vuorokautta. Urakan loputtua perunoita oli kuorittu yli 10 000 kiloa. Tapaus päätyi myös Guinnesin ennätysten kirjaan, eikä ennätystä ole tähän päivään mennessä rikottu.
Tempauksen kunniaksi päätettiin valmistaa muistomerkki ja pohdiskelujen jälkeen päädyttiin suureen Hackmanin kuorimaveistä esittävään veistokseen. Liki neljä metriä korkean muistomerkin valmisti isojokelainen metallipaja Alakortes. Veistos on edelleen maailman suurin perunankuorimaveitsi. Muistomerkki sijaitsee Isojoen kirkonkylällä, osoitteessa Kristiinantie 9 Isojoki.