Hiiliviisas Isojoki: Uusiutuvaa energiaa, kestävää matkailua ja verkostoitumista

Pienissä maaseudun kunnissa kysytään kekseliäisyyttä ja tarvitaan kuntarajat ylittävää yhteistyötä. Etelä-Pohjanmaalla, muun muassa noin 1900 asukkaan Isojoella, on tehty ilmaston eteen tekoja, jotka hyödyttävät laajasti myös yhteisöä. Omavaraiset ja kestävät ratkaisut yleistyvät jatkuvasti. Maaseutuparlamentti haastatteli kunnanjohtaja Herralaa asian tiimoilta syyskuussa 2021. Haastattelussa käytiin läpi esimerkiksi Isojoen tuulivoimahankkeita ja niiden merkitystä kunnalle.

Isojoella on tuulivoimahankkeita kaikkiaan noin sadan voimalan edestä. Hankkeista osa on vielä kaavoituksessa, osa tulossa kaavoitukseen, osa rakenteilla ja osa jo valmiinakin. Ensimmäisissä hankkeissa rakennetut 12 voimalaa valmistuivat 2019, ja tänä vuonna samalle alueelle valmistuu toiset 12 voimalaa. Kunnan alueella on käynnissä kolmen eri toimijan hankkeita.

Tuulivoimaloiden vaikutus päästöihin näkyy jo nyt: aikavälillä 2007–2020 päästöt ovat tippuneet jo 50 prosenttia. Käynnissä olevien tuulivoimalahankkeiden valmistuttua näyttää siltä, että kokonaispäästöistä on pystytty vähentämään jopa 80 prosenttia vuodesta 2018 lähtien.

Isojoella tuotetaan huomattavasti enemmän uusiutuvaa energiaa, mitä kunnassa yhteensä edes kulutetaan. Isojoki on energiapositiivinen ja pian myös hiilineutraali kunta, toimittaja Susanna Korkiatupa kirjoittaa.

Lue kunnanjohtajan haastattelu kokonaisuudessaan maaseutuparlamentin kotisivuilla. Klikkaa tästä päästäksesi lukemaan jutun.